Een fietsplan kan aangeboden worden door een werkgever zodat werknemers gezond naar werk toe kunnen gaan, maar zelf geen fiets hoeven te komen. Met behulp van een goed en duidelijke fietsplan kan er een fietslease geworden gerealiseerd voor al het personeel. Fietsplannen hebben verschillende voordelen, het is erg duurzaam en dus beter voor het milieu om met een fiets naar het werk toe te gaan. Voor de gezondheid is het van belang om minimaal 60 minuten per dag te bewegen. Fietsen naar en van je werk draagt hieraan bij. Je kan op verschillende manieren extra geld besparen met een fietsplan, maar hiernaast zijn er verscheidene manieren om te zorgen voor lagere kosten op een fietsplan.
Vele keuzes bij fietsplannen
Er zijn verschillende modellen fietsen waar een werkgever en dus de werknemers uit kan kiezen. Het model dat wordt gekozen heeft natuurlijk invloed op de netto prijs van een fietsplan. Duurdere modellen gaan wel langer mee dan de goedkopere en gaan minder snel kapot. E-bikes zijn vaak ook duurder dan de normale fietsen, maar deze normale fietsen zijn wellicht niet voor iedere werknemer die wilt meedoen geschikt. De keuze van model is iets waar een werknemer op kan besparen, Maar ook heeft leasen voordelen ten opzichte van kopen. Een fiets die geleased wordt heeft maar 7% bijtelling en ten opzichte van het kopen van een fiets bespaart dit dus aanzienlijk op de kosten voor de werkgever, wat weer gereflecteerd op de uiteindelijke kosten voor de werknemer zelf.
Belastingvoordeel voor fietsplannen
Met de werkkostenregeling (WKR) is het mogelijk om als werkgever onbelaste vergoedingen te geven voor alle werknemers. Een fietsplan is een zo’n dergelijke vergoeding en als werkgever kan zo dus veel geld worden bespaart ten opzichte van een lease auto. Dit heeft wederom te maken met de bijtelling. Al met al levert het belastingvoordeel op voor de werkgever en bespaart het kosten.
De prijs van fietsplannen
Belangrijk bij een fietsplan, is naast het soort fiets, de kosten voor de fietsen. Wat de kosten mede kan bepalen voor de werknemers zijn de maandelijkse bijdragen van de werkgever ten opzichte van de bijdrage van de werknemer. Hierdoor kan uiteindelijk een netto prijs worden bepaald die de werknemer per maand of juist week moet betalen zodat hij gebruik kan maken van het fietsplan om naar z’n werk toe te komen.
Een fietsplan kan een werkgever laten opstellen door een leverancier van fietsen en fietsplannen en vooraf kan er meer informatie over de kosten, modellen en bijkomende voorwaarden worden opgevraagd bij deze leverancier.