In de arbeidsomstandighedenwet staat dat een werknemer toegang moet hebben tot een bedrijfsarts. Maar wat houdt nu precies een bedrijfsarts in? En hoe gaat de bedrijfsarts te werk? Dat zijn vragen die voor een werkgever erg belangrijk zijn. Op het gebied van werk en gezondheid is de bedrijfsarts Deventer een erkend medische specialist. Lees vooral verder om er achter te komen hoe de bedrijfsarts te werk gaat.
Verzuim voorkomen
Het doel van een bedrijfsarts is om bij te dragen aan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Het is natuurlijk altijd beter als je verzuim kan voorkomen. De taak van een bedrijfsarts is dan ook om jou als werkgever te adviseren over bijvoorbeeld beschermende maatregelen.
Ziekteverzuimbegeleiding
De bedrijfsarts helpt dus ook bij ziekteverzuimbegeleiding. Je kunt hem ook inschakelen bij re-integratie van werkenden. Hij zal dan een probleemanalyse en advies opstellen. Ook zal hij de is hij betrokken bij de periodieke evaluaties met de werknemer tijdens verzuim en zal hij de medische informatie opstellen voor het re-integratieverslag.
Medische onderzoek onderzoeken en signalering
De bedrijfsarts voert het preventief medisch onderzoek uit. Dat is een verplichte keuring die elke werkgever moet kunnen aan zijn werknemers. De bedrijfsartsen zijn ook verplicht om te beroepsziekten te melden bij Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, zodat hun de kwaliteit van preventie, behandeling en begeleiding kunnen bevorderen.
Beroepsgeheim
De bedrijfsarts is gebonden aan het medisch beroepsgeheim en privacyregelgeving. Dit houdt in dat hij slechts beperkte informatie mag delen over de werknemer in kwestie. Maar voor de jou al werkgever is het natuurlijk wel belangrijk om op de hoogte te blijven. Daarom mag de bedrijfsarts wel de mogelijkheden en beperkingen delen van de werknemer, de ongeschiktheid van de werknemer, de verwachte duur van het verzuim en eventuele adviezen aan de werkgever voor de re-integratie.