In de bouw houdt duurzaamheid de gemoederen bezig. Dit is te begrijpen, want duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend onderwerp. Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij het skelet van een gebouw bestaat uit hout. Dit zijn vaak balken waarbij de tussenliggende ruimtes worden opgevuld met isolatiemateriaal. Het biedt een duurzame en energiezuinige manier van bouwen. Deze manier wordt ook steeds populairder. Dit komt door zijn milieuvriendelijke eigenschappen en constructieve voordelen. Je leest er in dit blog alles over!
Waarom is houtskeletbouw milieuvriendelijk
Duurzaam bouwen is gericht op het minimaliseren van de milieu-impact die bouwprojecten met zich meebrengen. Er wordt gekeken naar hoe er hernieuwbare materialen gebruikt kunnen worden en hoe de energie-efficiëntie bevorderd kan worden. Om een betere energie-efficiëntie te ontwikkelen kan je denken aan betere isolatie, efficiënte verwarmings- en koelsystemen, maar ook het plaatsen van zonnepanelen. Duurzaam bouwen betekent ook dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Vaak wordt er gekeken naar materialen die hergebruikt zijn, of die al gerecycled zijn. Dit is ook om het afval onder controle te houden. Bij bouwprojecten komt vaak veel afval kijken. Het hergebruiken van materialen en het vermijden van bijvoorbeeld overmatig verpakkingsmateriaal kan bijdragen aan het verminderen van afval. Om dit te kunnen doen moet het ontwerp van het bouwproject ook aangepast zijn om als milieuvriendelijk bestempeld te kunnen worden. Er moet rekening worden gehouden met zaken als het maximaliseren van natuurlijk licht, het gebruik van groene ruimtes en het zo min mogelijk verstoren van de lokale ecosystemen.
De bijkomende voordelen
Milieuvriendelijkheid is een groot voordeel van houtskeletbouw, vooral bij duurzaam bouwen. Door houtskeletbouw toe te passen draagt het bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van een gebouw. Vooral wanneer er gebruikgemaakt wordt van duurzaam beheerde bossen. Het hout biedt goede isolatie, en wanneer er holle ruimtes bevinden in het hout kunnen deze gemakkelijk gevuld worden met isolatiemateriaal. Dit telt mee voor de energiezuinigheid in een gebouw. Houtskeletbouw is ook ideaal wanneer er snel gebouwd moet worden. Veel onderdelen kunnen al gefabriceerd worden voordat de bouw begint, waardoor de snelheid van de bouw een stuk sneller gaat. Het helpt ook dat hout een licht materiaal is. Het transport is hierdoor een stuk efficiënter. De CO2-uitstoot gaat omlaag. Er zijn namelijk minder machines aanwezig (door de prefabricage), er is minder overlast en er is minder brandstofverbruik doordat er minder apparatuur naar de bouwplaats hoeft te worden verplaatst. Houtskeletbouw is heel flexibel, dus zelfs wanneer de bouw al bezig is zijn aanpassingen mogelijk. Het hout kan worden gedemonteerd zonder beschadigingen, waardoor het opnieuw kan worden gebruikt. Voor bouwprojecten waarbij duurzaamheid centraal staat is houtskeletbouw een echte uitkomst.