Er is door de jaren heen reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over euthanasie en dan vooral over het recht dat je hebt als mens om zelf te bepalen wanneer het voor jou genoeg is geweest. Vandaag de dag bestaat er een mogelijkheid om zelf in bepaalde situaties aan te geven wanneer het lijden waarmee je wordt geconfronteerd voldoende is geweest. In die situatie zou je dan ook kunnen overgaan tot het laten uitvoeren van euthanasie. In bepaalde gevallen is het echter zo dat de persoon waar de euthanasie voor zou worden aangevraagd niet meer in staat is om hier zelf voor te kiezen. De beschikking hebben over een euthanasieverklaring kan dan zeer wenselijk zijn.
Waarom een euthanasieverklaring laten opstellen?
Ondanks het feit dat de medische wereld door de jaren heen sterk is geëvolueerd spreekt het voor zich dat men er nog altijd niet in slaagt om elke mogelijke aandoening te verhelpen of te voorkomen. Jammer genoeg worden mensen dan ook in bepaalde situaties nog altijd geconfronteerd met niet alleen een eindeloos, maar ook een ondraaglijk lijden. Wanneer de persoon in kwestie er niet voor heeft gekozen om een euthanasieverklaring te ondertekenen is het voor dokters niet toegestaan om een einde aan hun leven te maken. Dit uiteraard tenzij de persoon nog steeds wilsbekwaam is. In dat geval kan er uiteraard door de persoon zelf wel worden verzocht om euthanasie.
Wat moet er in een euthanasieverklaring worden opgenomen?
Er zijn verschillende zaken die opgenomen dienen te worden in een euthanasieverklaring. Voor een dergelijke verklaring geldt dat ze na het opstellen geldig blijft zolang ze niet is ingetrokken of gewijzigd. In de basis bestaat een dergelijke verklaring in ieder geval uit de volgende twee zaken:
- In welke situatie je euthanasie wil kunnen krijgen;
- Bij welke omstandigheden je geen levensverlengende middelen (meer) wil krijgen;
Voor het eerste geldt uiteraard dat dit initieel niet bepaald eenvoudig valt aan te geven. In de praktijk zou je dit evenwel vrij eenvoudig kunnen oplossen. Dit bijvoorbeeld door gewoon aan te geven dat dit het geval moet zijn bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden.
Onderdeel van de wilsverklaring?
In de praktijk wordt er door zeer veel mensen voor gekozen om naast de euthanasieverklaring ook een zogenaamde wilsverklaring op te stellen. Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat de euthanasieverklaring deel uitmaakt van laatstgenoemde. Er zijn tal van verschillende documenten die eigenlijk deel uitmaken van een dergelijke wilsverklaring. Het gaat hierbij concreet om de volgende:
- Een verbod op behandeling;
- De verklaring om wel of niet te reanimeren;
- Welke vertegenwoordiger er is aangesteld;
Het is van cruciaal belang om goed na te denken over de inhoud van deze verklaringen. Het laatste wat je namelijk zal willen is dat er sprake is van onduidelijkheden. Wanneer er twijfel bestaat is het immers zo dat de euthanasie in de praktijk eigenlijk niet mag worden uitgevoerd. Dat spreekt voor zich. Op voorhand even één en ander bespreken met je huisarts kan bijvoorbeeld aan te raden zijn. Zo weet je exact waar je allemaal de nodige aandacht aan dient te schenken.